REWOLUCJA w tłuczniowaniu

Dział, o warsztacie modelarskim, czyli jak, czym i w jaki sposób...

Moderator: mod-Porady i techniki modelarskie

Awatar użytkownika
daraśekp
Posty: 982
Rejestracja: 22 mar 2010, 19:58
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: REWOLUCJA w tłuczniowaniu

Post autor: daraśekp »

''nieszczęśnikiem'' będzie dopiero wtedy, gdy mak zacznie kiełkować... :cry:
Ostatnio zmieniony 02 kwie 2013, 19:05 przez daraśekp, łącznie zmieniany 1 raz.
jafrap
Posty: 462
Rejestracja: 20 sty 2012, 08:17
Lokalizacja: Z miasta
Kontakt:

Re: REWOLUCJA w tłuczniowaniu

Post autor: jafrap »

Miejmy nadzieję, że nie trafił się nieszczęśnik który wziął to na poważnie i użył maku na makiecie :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 02 kwie 2013, 13:42 przez jafrap, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
aquirlan
Posty: 366
Rejestracja: 03 lis 2011, 13:44
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: REWOLUCJA w tłuczniowaniu

Post autor: aquirlan »

Raczej nie, w końcu to H0 :P
Awatar użytkownika
kaine
Posty: 447
Rejestracja: 02 lut 2008, 22:54
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Re: REWOLUCJA w tłuczniowaniu

Post autor: kaine »

a zlot będzie przy KSK Wrocław? Oni bez maku mają dobrze :)
Awatar użytkownika
aquirlan
Posty: 366
Rejestracja: 03 lis 2011, 13:44
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: REWOLUCJA w tłuczniowaniu

Post autor: aquirlan »

Teraz już wiecie co będzie do jedzenia na zlocie we Wrocławiu (jak w końcu do takiego dojdzie :> )
JarUs
Posty: 1444
Rejestracja: 28 sty 2013, 17:25
Lokalizacja: Białystok
Kontakt:

Re: REWOLUCJA w tłuczniowaniu

Post autor: JarUs »

aquirlan pisze:Dokładnie - cukier wraz z barwnikiem spożywczym. Mak po spryskaniu wodą z pryskacza do roślin pozostaje na miejscu, cukroklej łatwo wnika.
Myślałem też na obsypaniu całości cukrem-pudrem, a następnie zwilżeniu, a to muszę jeszcze wypróbować.
Wystawa Makiet Kolejowych, Wrocław 01.04.2013, gdy obsługa nie widzi, nieletnia gawiedź, zamiast oglądać, wylizuje ekologiczną posypkę torów. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: To jest przepis na maczki odpustowe. :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 02 kwie 2013, 17:41 przez JarUs, łącznie zmieniany 1 raz.
rokkor
Posty: 253
Rejestracja: 13 wrz 2009, 09:48
Lokalizacja: Tarnów
Kontakt:

Re: REWOLUCJA w tłuczniowaniu

Post autor: rokkor »

aquirlan pisze:Myślałem też na obsypaniu całości cukrem-pudrem,
Cukier-puder na modułach będzie odpowiedni dla scenerii naszych spotkań w Sosnowcu, które nieodmiennie kojarzą mi się z zimą i śniegiem.
Awatar użytkownika
Misiek
Posty: 1653
Rejestracja: 23 kwie 2007, 22:26
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: REWOLUCJA w tłuczniowaniu

Post autor: Misiek »

daraśekp pisze:W miejscach nie zakonserwowanych przez cukier, pojawią się (wykiełkują) naturalne porosty trawy (kępki).
Bęzie realistycznie, potrzebne będzie regularne odchwaszczanie linii ;-)
Awatar użytkownika
biker
Posty: 411
Rejestracja: 18 lut 2008, 16:20
Lokalizacja: Wieliczka
Kontakt:

Re: REWOLUCJA w tłuczniowaniu

Post autor: biker »

Marcin pisze:Uważaj, .... siała baba mak i dostała za to 10 lat......
Dziadek też siedział bo wiedział...
Awatar użytkownika
Marcin
Posty: 2022
Rejestracja: 10 kwie 2006, 05:36
Lokalizacja: Toruń
Kontakt:

Re: REWOLUCJA w tłuczniowaniu

Post autor: Marcin »

Uważaj, .... siała baba mak i dostała za to 10 lat......
Samowarek
Posty: 745
Rejestracja: 30 paź 2010, 02:05
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: REWOLUCJA w tłuczniowaniu

Post autor: Samowarek »

;) ...a jak maki zakwitną to dopiero będzie efekt :mrgreen:
Awatar użytkownika
daraśekp
Posty: 982
Rejestracja: 22 mar 2010, 19:58
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: REWOLUCJA w tłuczniowaniu

Post autor: daraśekp »

janekTT pisze:Nasuwa mi się takie pytanie co będzie z tym makiem po dłuższym czasie jak będzie wilgotny, może być tak że pojawi się na nim pleśń .
W miejscach nie zakonserwowanych przez cukier, pojawią się (wykiełkują) naturalne porosty trawy (kępki). Gdy wyhodowana trawa nabierze odpowiedniej gęstości i wielkości, wtedy należy zakonserwować cukrem.
Awatar użytkownika
aquirlan
Posty: 366
Rejestracja: 03 lis 2011, 13:44
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: REWOLUCJA w tłuczniowaniu

Post autor: aquirlan »

Mak "przyklejony" wyschnie szybko i zostanie zakonserwowany przez cukier ;)
Awatar użytkownika
janekTT
Posty: 90
Rejestracja: 24 gru 2011, 21:37
Lokalizacja: Racibórz
Kontakt:

Re: REWOLUCJA w tłuczniowaniu

Post autor: janekTT »

Nasuwa mi się takie pytanie co będzie z tym makiem po dłuższym czasie jak będzie wilgotny, może być tak że pojawi się na nim pleśń .
Awatar użytkownika
aquirlan
Posty: 366
Rejestracja: 03 lis 2011, 13:44
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: REWOLUCJA w tłuczniowaniu

Post autor: aquirlan »

Kilkujadek pisze:
Misiek pisze:- jak zachowa się mak podczas procesu tłuczniowania, polegającego m.in na zwilżaniu posypki wodą (bądź wodą z wikolem, ludwikiem etc), nie wspominając o następnym etapie tłuczniowania, jakim jest zalewanie rzadkim wikolem
:roll:
Żeby było ekologicznie trzeba kleić na cukier.
Dokładnie - cukier wraz z barwnikiem spożywczym. Mak po spryskaniu wodą z pryskacza do roślin pozostaje na miejscu, cukroklej łatwo wnika.
Myślałem też na obsypaniu całości cukrem-pudrem, a następnie zwilżeniu, a to muszę jeszcze wypróbować.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Porady i techniki modelarskie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości