REWOLUCJA w tłuczniowaniu
Moderator: mod-Porady i techniki modelarskie
- daraśekp
- Posty: 982
- Rejestracja: 22 mar 2010, 19:58
- Lokalizacja: Poznań
- Kontakt:
Re: REWOLUCJA w tłuczniowaniu
''nieszczęśnikiem'' będzie dopiero wtedy, gdy mak zacznie kiełkować...
Ostatnio zmieniony 02 kwie 2013, 19:05 przez daraśekp, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 462
- Rejestracja: 20 sty 2012, 08:17
- Lokalizacja: Z miasta
- Kontakt:
Re: REWOLUCJA w tłuczniowaniu
Miejmy nadzieję, że nie trafił się nieszczęśnik który wziął to na poważnie i użył maku na makiecie
Ostatnio zmieniony 02 kwie 2013, 13:42 przez jafrap, łącznie zmieniany 1 raz.
- aquirlan
- Posty: 366
- Rejestracja: 03 lis 2011, 13:44
- Lokalizacja: Wrocław
- Kontakt:
Re: REWOLUCJA w tłuczniowaniu
Raczej nie, w końcu to H0
- kaine
- Posty: 447
- Rejestracja: 02 lut 2008, 22:54
- Lokalizacja: Szczecin
- Kontakt:
Re: REWOLUCJA w tłuczniowaniu
a zlot będzie przy KSK Wrocław? Oni bez maku mają dobrze
- aquirlan
- Posty: 366
- Rejestracja: 03 lis 2011, 13:44
- Lokalizacja: Wrocław
- Kontakt:
Re: REWOLUCJA w tłuczniowaniu
Teraz już wiecie co będzie do jedzenia na zlocie we Wrocławiu (jak w końcu do takiego dojdzie )
-
- Posty: 1444
- Rejestracja: 28 sty 2013, 17:25
- Lokalizacja: Białystok
- Kontakt:
Re: REWOLUCJA w tłuczniowaniu
Wystawa Makiet Kolejowych, Wrocław 01.04.2013, gdy obsługa nie widzi, nieletnia gawiedź, zamiast oglądać, wylizuje ekologiczną posypkę torów. To jest przepis na maczki odpustowe.aquirlan pisze:Dokładnie - cukier wraz z barwnikiem spożywczym. Mak po spryskaniu wodą z pryskacza do roślin pozostaje na miejscu, cukroklej łatwo wnika.
Myślałem też na obsypaniu całości cukrem-pudrem, a następnie zwilżeniu, a to muszę jeszcze wypróbować.
Ostatnio zmieniony 02 kwie 2013, 17:41 przez JarUs, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 253
- Rejestracja: 13 wrz 2009, 09:48
- Lokalizacja: Tarnów
- Kontakt:
Re: REWOLUCJA w tłuczniowaniu
Cukier-puder na modułach będzie odpowiedni dla scenerii naszych spotkań w Sosnowcu, które nieodmiennie kojarzą mi się z zimą i śniegiem.aquirlan pisze:Myślałem też na obsypaniu całości cukrem-pudrem,
- Misiek
- Posty: 1653
- Rejestracja: 23 kwie 2007, 22:26
- Lokalizacja: Warszawa
- Kontakt:
Re: REWOLUCJA w tłuczniowaniu
Bęzie realistycznie, potrzebne będzie regularne odchwaszczanie linii ;-)daraśekp pisze:W miejscach nie zakonserwowanych przez cukier, pojawią się (wykiełkują) naturalne porosty trawy (kępki).
- biker
- Posty: 411
- Rejestracja: 18 lut 2008, 16:20
- Lokalizacja: Wieliczka
- Kontakt:
Re: REWOLUCJA w tłuczniowaniu
Dziadek też siedział bo wiedział...Marcin pisze:Uważaj, .... siała baba mak i dostała za to 10 lat......
- Marcin
- Posty: 2022
- Rejestracja: 10 kwie 2006, 05:36
- Lokalizacja: Toruń
- Kontakt:
Re: REWOLUCJA w tłuczniowaniu
Uważaj, .... siała baba mak i dostała za to 10 lat......
-
- Posty: 745
- Rejestracja: 30 paź 2010, 02:05
- Lokalizacja: Lublin
- Kontakt:
Re: REWOLUCJA w tłuczniowaniu
...a jak maki zakwitną to dopiero będzie efekt
- daraśekp
- Posty: 982
- Rejestracja: 22 mar 2010, 19:58
- Lokalizacja: Poznań
- Kontakt:
Re: REWOLUCJA w tłuczniowaniu
W miejscach nie zakonserwowanych przez cukier, pojawią się (wykiełkują) naturalne porosty trawy (kępki). Gdy wyhodowana trawa nabierze odpowiedniej gęstości i wielkości, wtedy należy zakonserwować cukrem.janekTT pisze:Nasuwa mi się takie pytanie co będzie z tym makiem po dłuższym czasie jak będzie wilgotny, może być tak że pojawi się na nim pleśń .
- aquirlan
- Posty: 366
- Rejestracja: 03 lis 2011, 13:44
- Lokalizacja: Wrocław
- Kontakt:
Re: REWOLUCJA w tłuczniowaniu
Mak "przyklejony" wyschnie szybko i zostanie zakonserwowany przez cukier
- janekTT
- Posty: 90
- Rejestracja: 24 gru 2011, 21:37
- Lokalizacja: Racibórz
- Kontakt:
Re: REWOLUCJA w tłuczniowaniu
Nasuwa mi się takie pytanie co będzie z tym makiem po dłuższym czasie jak będzie wilgotny, może być tak że pojawi się na nim pleśń .
- aquirlan
- Posty: 366
- Rejestracja: 03 lis 2011, 13:44
- Lokalizacja: Wrocław
- Kontakt:
Re: REWOLUCJA w tłuczniowaniu
Dokładnie - cukier wraz z barwnikiem spożywczym. Mak po spryskaniu wodą z pryskacza do roślin pozostaje na miejscu, cukroklej łatwo wnika.Kilkujadek pisze:Misiek pisze:- jak zachowa się mak podczas procesu tłuczniowania, polegającego m.in na zwilżaniu posypki wodą (bądź wodą z wikolem, ludwikiem etc), nie wspominając o następnym etapie tłuczniowania, jakim jest zalewanie rzadkim wikolem
Żeby było ekologicznie trzeba kleić na cukier.
Myślałem też na obsypaniu całości cukrem-pudrem, a następnie zwilżeniu, a to muszę jeszcze wypróbować.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości